[ Strona Główna ˇ Forum ˇ Linki ˇ Kategorie Newsów ˇ Galeria ˇ Szukaj ˇ Giełdy ˇ Moje aukcje - AllegroKwiecień 20 2014 11:14:02 ]
{ Nawigacja }
Strona Główna
Forum
Linki
Kategorie Newsów
Galeria
Szukaj
Giełdy
_ _
{ Online }
Gości Online: 2
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanych użytkowników: 118
Najnowszy Użytkownik: Kamillo
_ _
{ Na Forum }
Najnowsze Tematy
Technology Enabled D...
Lascivious Cheap
Flame give These Rou...
After all in Achieve...
Anent Bill Remodelin...
Najciekawsze Tematy
młode [8]
Poidła [5]
Klatka [4]
Nowozelandzki biały [4]
Belgijski Olbrzym [4]
_ _
{ WARTO ZAJRZEĆ!!! }
Zwierzęca<b> Toplista
_ _
{ Skóry }
| Porady Jeśli to możliwe, króliki powinny być ubijane w stadium pełnej dojrzałości futra. Stan ten występuje dwa razy do roku (wiosną i jesienią), kiedy to króliki kończą wymianę sierści. Szczególnie piękne futerka można pozyskać z uboju wykonywanego w końcowym okresie jesieni. Dojrzałość futra poznaje się w następujący sposób. Głaskając królika pod włos wystarczy sprawdzić, czy na rękach nie pozostają włosy. Następnie należy rozchylić okrywę. Jeśli skóra jest biała lub jasnokremowa i nie ma ciemnych wybroczyn, futro można uznać za w pełni dojrzałe.

Po ściągnięciu skóry z królika należy ją przy użyciu łyżki wymizdrować, czyli usunąć z niej resztki mięsa i tłuszczu. Aby to zrobić skóra powinna być odwrócona mizdrą na zewnątrz i naciągnięta na przygotowane w tym celu prawidło. Można je wykonać samodzielnie z desek, tak aby po naciągnięciu skórki część z okolic tylnych kończyn mogła być przybita małymi gwoździkami. Powierzchnia mizdry powinna być gładka, natomiast skórę z głowy trzeba dodatkowo przetrzeć papierem. Skórki są składane w chłodnym pomieszczeniu, w którym przy niewielkiej cyrkulacji powietrza i zabezpieczeniu przed muchami w ciągu trzech do ośmiu dni wysuszą się. Suche skórki są zdejmowane z prawidła, a następnie składane na przemian z trocinami w partie (stogi), które trzeba związać sznurkiem i w tej formie odstawić do garbarni. W garbarni są oznaczone, a następnie fachowo oczyszczone z resztek nie usuniętego mięsa czy tłuszczu. Cała obróbka nie jest tania, ale zapewnia uzyskanie doskonałych futerek.

Aby zmniejszyć koszty można wyprawić skórki samodzielnie nie zapominając, że garbowanie skórek wymaga dużej wiedzy, a przede wszystkim doświadczenia związanego z odpowiednim doborem chemikaliów. Dlatego garbarnie są zmuszone do ponoszenia dużej odpowiedzialności za przyjmowany do uszlachetnienia surowiec.

Próbując garbować skórki samodzielnie, należy na początek użyć do tego celu mniej wartościowych skórek.

Po ściągnięciu skórki z królika, należy ją dokładnie oczyścić z resztek tłuszczu najpierw łyżką, a następnie pumeksem, po czym mizdrę natrzeć ałunem ( siarczanem glinowo - potasowym). Po wykonaniu tej czynności trzeba odciąć mniej wartościowe części znajdujące się na jej krańcach. tak przygotowane skórki należy ułożyć jedna na drugiej. Między skórki trzeba wkładać dość grube warstwy papieru, po czym całość mocno obciążyć i pozostawić na trzy tygodnie. Aby odpowiednio obciążyć skórki można włożyć całą ich partię pomiędzy dwie deski, które skręcone śrubą oddziałują podobnie do pracy, zapewniając pożądany nacisk. Po trzech tygodniach skórki trzeba wyjąć i oczyścić z papieru używając - jak poprzednio - pumeksu. Następnie należy ponownie je rozciągnąć i w tym stanie przymocować gwoździkami do drewnianej płyty, na której oczyszczenie pumeksem powinno zostać doprowadzone do końca. Jeżeli wykonawca ma szczęście, w ten sposób obrobiona skórka, zakładając że będzie czysta i miękka, zachowa ten stan na zawsze. Osiągnięcie takiego rezultatu nie zawsze jest możliwe. Zależy to od ilości użytego ałunu oraz innych czynników, które mogą mieć wpływ np. na czyszczenie czy obciążanie skór. Rezultaty domowej wyprawy skór powinny być przedmiotem wymiany doświadczeń między hodowcami, co z pewnością polepszyłoby jej wykonanie i pozwoliłoby otrzymać dobry surowiec.

Z uzyskanych skórek wytwarza się różne wyroby. Pewnie informacje na temat szycia z nich odzieży można znaleźć w książce Ericha Goernera pod tytułem Pelze nahen am Feierabend wydanej przez Verlaghaus Reutlingen, Oertel & Spoerter.

Tekst pochodzi z książki: "Przydomowy chów królików" Alice Stern
|
_ _
{ Komentarze }
|
diner dnia grudzień 21 2012 10:15:48
Wielkie dzięki za wskazówki!

--
Domy na sprzedaż śląskie
|
_ _
{ Dodaj komentarz }
| Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze. |
_ _
{ Oceny }
|
Dodawanie ocen dostępne tylko dla zalogowanych Użytkowników.

Proszę się zalogować lub zarejestrować, żeby móc dodawać oceny.

Brak ocen.
|
_ _
{ Logowanie }
Nazwa Użytkownika

Hasło



Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
_ _
{ Ankieta }
Ile krolików masz obecnie?

0-5 królików

6-10 królików

11-25 królików

26-100 królików

101 - ... królików

Musisz się zalogować, żeby móc głosować w tej Ankiecie.
_ _
{ Tutaj zarobisz! }
Skarbonka.net imperiumreklamy.com zarabiaj pieniądze
_ _

Załóż : Własne Darmowe Forum | Własną Stronę Internetową | Zgłoś nadużycie